HLA-B27

Vet inte om det låter som en bilmodell eller
något som finns på lager,
men jag har en positiv gen som heter HLA-B27.
 
Ibland glömmer jag bort att jag har den,
men höst, vår och andra tillfällen gör den sig mest påmind.
Då hamnar jag liksom i skov.
Hela kroppen skriker och
jag vill gå i ide.
Men på sommaren då hjälper det att spela golf.
Jag kan var oförmögen att gå,
men efter andra hålet på golfbanan då har liksom ryggen vridits i läge
och jag kan andas igen.
Träning i stort hjälper,
ligga still i soffan är liksom ingen höjdare.
 
Hur funkar då denna HLA-B27-gen?
 
 Den kan beskrivas så här:
http://www.socialstyrelsen.se/riktlinjer/forsakringsmedicinsktbeslutsstod/spondylartriterbechterewssjukd
 

Symtom, prognos och behandling

Ankyloserande spondylit (även kallad Bechterews sjukdom eller pelvospondylit) är en kronisk inflammatorisk ryggsjukdom oftast med långsamt tilltagande ryggstelhet, ibland med ledförstörelse. Vanliga symtom är värk och stelhet i ryggslutet som strålar ut i skinkor och höfter. Besvären minskar ofta vid rörelse och fysisk aktivitet. Det finns alla grader av sjukdomen, alltifrån med lätta symtom till höggradigt inflammatorisk sjukdom. Sjukdomen behandlas med regelbunden fysisk aktivitet. I övrigt är behandlingen farmakologisk (läkemedel – inflammationsdämpande, symtomlindrande och sjukdomsmodifierande) och i vissa fall kirurgisk.

Förväntad konsekvens för funktionstillstånd

Lindrig sjukdom påverkar inte funktionen. Oftast kan symtomen dämpas med läkemedelsbehandling. En del patienter har trots medicinering stora svårigheter med värk och stelhet och rörelseinskränkning i nacke, bröst- och ländrygg och kan ha svårt att klara långvarigt stillasittande samt aktiviteter som kräver framåtböjning samt sidovridning av huvudet. Patienten kan få irit (inflammation i regnbågshinnan) som kan begränsa aktiviteten under perioder.

 Eller så här:
http://www.vardguiden.se/Sjukdomar-och-rad/Omraden/Sjukdomar-och-besvar/Bechterews-sjukdom/
 
 

Bechterews sjukdom (ankyloserande spondylit, pelvospondylit)

Bechterews sjukdom, ankyloserande spondylit eller pelvospondylit, är en inflammatorisk ledsjukdom som drabbar ryggraden eller andra leder och muskelfästen. Du kan känna dig stel när du till exempel vaknar på morgonen. Smärtan lättar ofta när du rört på dig en stund. Sjukdomen kommer och går i perioder. Kontakta vårdcentral om du har en molande värk i nedre delen av ryggen som inte ger med sig på en månad

Bechterews sjukdom börjar ofta i nedre korsryggen och sprider sig upp till bröst- och halsryggen. Inflammationen i ligamenten mellan kotorna gör att ligamenten kan förkalkas och senare omvandlas till ben, vilket leder till stelhet i ryggen.

Ibland startar sjukdomen i samband med vissa infektioner.

Man vet inte vad som orsakar Bechterews sjukdom, men man vet att ärftliga faktorer spelar in.

Oftast bryter sjukdomen ut innan man fyllt 40 och den är mer än dubbelt så vanlig bland män jämfört med kvinnor. I Sverige finns drygt 40 000 människor med Bechterews sjukdom.

Du som har Bechterews sjukdom kan i de flesta fall leva ett normalt liv vad gäller arbete och fritid.

Symtom på Bechterews sjukdom

Bechterews sjukdom börjar ofta med smygande värk i nedre delen av ryggen. Värken kan stråla ut över skinkorna och baksidan av låren. Så småningom kan värken sprida sig högre upp i ryggen, framför allt mellan skulderbladen och till halsryggen. Du känner dig stel när du vaknar på morgonen eller om du har suttit länge. Smärtan släpper oftast när du rört dig en stund.

Det kan vara svårt att exakt avgöra var smärtan sitter. Smärtan kan bli värre när du hostar, nyser eller plötsligt böjer eller vrider ryggen.

Under vissa perioder är inflammationen mer aktiv. Man säger då att sjukdomen har ett skov. Under dessa perioder är man mer stel och har mer värk. Under lugnare perioder finns den stelhet kvar som orsakas av att ligament omvandlats till ben.

Inflammation i muskelfästena

Ofta inflammeras även muskelfästena. Du blir öm i området nära lederna, till exempel runt fogarna mellan revben och bröstben, kring den stora lårbensknölen eller runt skenbensknölarna vid fotleden.

Inflammation i lederna

Det är inte ovanligt att även lederna i ben och armar blir inflammerade. Inflammationen kan således sprida sig vidare till de stora och medelstora lederna såsom höfter, knän och axlar.

Övriga symtom

Många får inflammationer i ögats regnbågshinna (iris). Ögat blir rött, ljuskänsligt och gör ont. Det kan ge bestående synfel därför är det viktigt att du snabbt kontaktar läkare.

Du kan också känna dig ovanligt trött. Det beror dels på att du sover dåligt på grund av värken, men också på att du har en inflammation i kroppen. En del som får Bechterews sjukdom tappar matlusten, går ner i vikt, mår illa och får feber.

Egenvård vid Bechterews sjukdom

Den egna träningen är mycket viktig. Med hjälp av läkare och sjukgymnaster kan du snabbt komma i gång med en bra träning som passar dig. Daglig motion hjälper mot smärta och stelhet.

Promenader, cykling, träning i varmvattenbassäng och andra lugna former av motion är bra. En varm dusch lindrar också smärtan.

Fråga om råd

Om du undrar över något kan du dygnet runt fråga en sjuksköterska via internet och få ett personligt svar inom en timme genom att logga in på Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Du kan även dygnet runt prata med en sjuksköterska och få råd, ring Vårdguiden på telefon 08-320 100. De som svarar kan även tala om på vilken vårdcentral du är listad.

För råd på arabiska, ring 08-528 528 38.

Sök vård

Vänd dig till din vårdcentral om du har en molande värk i nedre delen av ryggen och smärtan inte ger med sig på en månad.

Du kan kontakta vissa mottagningar och beställa en tid via Vårdguidens e-tjänst Mina vårdkontakter.

Undersökning vid Bechterews sjukdom

Berätta för läkaren om dina besvär, var smärtan sitter, när du har ont och på vilket sätt. Läkaren undersöker rygg, leder, hud och ögon samt tar blodprov och röntgar skelettet. Ibland görs också en undersökning med magnetkamera.

Behandling vid Bechterews sjukdom

Med rätt diagnos och träning kan mycket av smärtan och stelheten förhindras. Sjukgymnastik kan kompletteras med smärtstillande och inflammationsdämpande läkemedel.

Om du har en reumatisk sjukdom kan du i vissa fall få möjlighet till rehabilitering utomlands i ett varmt klimat.

Läkemedel

Det är viktigt att ta ställning till om du behöver inflammationsdämpande medicin för att inte bara lindra symtomen, utan även för att förhindra brosk- och benskador. Med dagens behandling är det ovanligt att sjukdomen leder till invaliditet, till exempel kutrygg eller helt stel ryggrad.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0