Tänka nytt och gammalt

Så här på årets sista dag "måste" man summera det gamla och
sätta mål för det nya året.
Det är mäktigt att inte veta vad som komma skall,
men jag får önska, hoppas och längta efter 2011.
Om jag summerar mitt gamla år kan jag se resor,
separationer, nya uppgifter, vilande uppgifter,
min kära familj och mycket stress.
Stress som har gjort att jag inte mår så bra.

Inför det nya året hoppas jag att jag kan yoga mer.
Tror jag ska börja med 21-days of yoga,
den 10 till den 31 januari.
Jag kommer att avsluta mitt jobb, projekt.
Jag ska börja på ett nytt jobb.
Vi ska ut och resa för att spela golf.
MEN framför allt ska jag hitta lugnet och
mer skapande i mitt liv.
Tror jag tänker utöka mösstickandet till
kanske mer målning alternativt rita i blyerts.
Ska äntligen också få starta upp en grupp i
AiChi, mitt bidrag till andras lugn.

2010 är snart slut leve 2011, GOTT NYTT ÅR!!!!!!!!!


Hissa Modo ;)

Ser att det går att få en reaktion på bloggen, helst när jag sticker ut hakan på Örnsköldsviks heliga ko.
Känns som om gårdagens diss måste få en dagens hiss.

Vad är då bra med Modo hockey?

Entusiasm
Tänk att en hel bygd kan må så bra av en sportaktivitet. Det finns ingen som kan undgå analyser och de mest entusiasktiska människor som hejar på sitt lag. En av mina chefer ville prata kultur när hon flyttade hit på rasterna. Snabbt lärde hon sig att hon måste lära sig hockey. Det har gått så långt att vi börjat fundera om vi måste lägga in ett pass för invandrare som berättar om detta fenomen, så att även de kan prata under kaffe- och lunchrast.

Förebilder
Dessa hockeykillar är stora förebilder för många hockeyutövare. Förebilderna ställer också upp på olika evenemang för att visa att de bryr sig. Icebreaker är ju också ett gott exempel, där hockeyikonerna spelar in pengar till välgörande ändamål. Det är fint när de drar nytta av sitt kändisskap också.

Bygden
Oj, vad Örnsköldsviks kommun har fått mycket publicitet i Sverige och världen. Denna "lilla" kommun som har producerat stora hockeystjänor. Det är också kul att de kommer tillbaka för att bo här på ett eller annat sätt och bjuda tillbaka. Dessa stjärnor är inte helt oäven på att tala om att de kommer från Örnsköldsvik. Jag undrar hur mycket som har skrivits om Foppas fot, som har givit gensvar i hela världen.

Dagens organisation
I min värld, ser jag att Modo hockey har vaknat upp och ändrar sin organsiation. Jag hoppas att det också ska bli till det bättre. Jag hoppas också att de förstår att även en hockeyklubb måste hänga med i omvärldens förändring och att man måste våga för att vinna. Inte bara leva på gamla meriter. Ett sätt var väl just att bygga Fjällräven center, även om det idag är en evenemangsarena. Jag tror också på Tommy Roos som nu får vara med och marknadsföra både Modo hockey men också vår vackra skärgård. Är det något som Tommy kan är det att sälja!

Sista ordet
....det vill jag ha i alla fall, inte ge det till Modo hockey ;) 
Är man riktigt stor måste man också bygga på det lilla. Det måste finnas kompetens som kan utveckla alla i ett lag, inte bara de som i början har talang. I min utbildning läste jag i  "Sport management" att av alla utövare i USA i collegehockey var det cirka 0,02 % (tror att det var den siffran) som fortsatte till NHL. I och för sig är hockeyn större i Kanada, men endå. Om inte all sport i Sverige börjar utveckla även de som inte har talang i mycket unga år, då kan det bli som en framtidsforskare sade på en föreläsning:
Sverige kommer att bli bäst på motionsidrott, men när det gäller elittänkande kan typ Lidingö-sportklubb kunna "köpa" en stad i typ Kina, där de utvecklar alla som vill bli elitidrottare och kommer att träna i omåttliga mängder för att bli bäst i världen. Idrottare som Klüft, Olsson och Kallur kan vara ett minne blott. För vi lägger inte ner den tiden som behövs för att bli världsbäst.

Eller ska vi i "landet lagom" bara träna för att må bra och hitta balans i vardagen. Det får framtiden utvisa!


Kär <3

När jag skulle transportera mig idag valde jag mellan bil, buss, tåg och flyg.
Jag valde tåg.
Idiot tänker vi alla, ja till och med jag.
Gissa om jag följt tidningarna och allt om tågtrafiken i helgen.
Utmana ödet, tänker jag och kastar mig in i ett mission impossible.
Jag laddade med snacks.
Jag laddade med vinterkläder i massor
Jag laddade med många stickningar.
Jag laddade med yogaboken
(tänkte det skulle vara bra att göra yogaövningar om det blir jättekallt i skogen)
Och vad händer? Tåget går som tåget, tåget rullar in i tid. Jag hann knappt sticka en hel mössa.

MEN det berodde också på att först satt jag med en proffsidrottsman. En kille som spelar pingis på heltid, i högsta serien i Söderhamn. Dessutom är han en hängiven Modofan
(tänkte säga åt honom, läs min blogg ;)
Sen sätter jag mig ner vid bordet på tåget och då kommer det ett pensionärspar mittemot mig. Suck tänkte jag tills jag såg mannen; han hade glimten i ögat och var skitrolig. Han kunde dessutom göra narr av sin fru som bestämde i vilken ordning han bland annat skulle äta. FÖRST risifrutti. SEN skulle HAN gå och köpa kaffe. TILL kaffet fick han äta smörgåsen. OCH därefter frukten. Punkt slut! Gubben gjorde revolt direkt och tog en smörgås till risifruttin. Då NJÖT han!
Sen kom familjen frän in. Tre barn som såg ut som de där modellungarna i Ellos. Mamman såg ut som om hon var Ellosmodell och pappan hade rastaflätor alá asfrän.

Alltså jag är kär i dessa möten med människor.
Jag är kär i att sj klarar av att köra tåg på vintern.
Kär i att en tidtabell kan hållas.
Kärlek till den som möter mig. 
Kärlek till den som gjort en fantastisk middag tills jag kommer.
Och massor med kärlek till min man som ska handla, städa, ut med hunden, skriva räkningar och vattna blommorna.

Modo hockey

Med risk för att bli lynchad-........här kommer min syn på Modohockey.

Alla som känner mig vet hur anti jag är Modo hockey. Jag ser matcher men skulle inte kasta ut 250 kr för att sitta och se en match i fem timmar. Där det nu också är sport att springa ner i pausen för att hiva en öl, kissa och ta sig tillbaka på platsen igen på 20 minuter. Då ligger jag hellre hemma i soffan och ser, om jag måste.
Tror att mitt anti, har med att göra att jag är uppväxt i en större stad med ett större utbud.
I Västerås hade vi ett tag både VIK i elitserien och VSK i högsta serien i bandy. När VIK åkte ur elitserien, så var det tråkigt men dödångesten infann sig inte hos hela befolkningen i Västerås. Lifes goes on!
Tanken på att Modo skulle hamna i allsvenskan, känns som om hela staden skulle gå under och bli ett nytt Atlantis; sjunka och stanna på havets botten som en legend.

Ni som aldrig har varit i Örnsköldsvik kan inte förstå hur stort hockeyn är. Troligen kommer jag att bli hotad efter detta men här kommer några exempel. OCH DU, det är MIN syn på det hela:
-  När Modo förlorat kan nästan inte spelarna gå ut för att de får höra allas analyser. Och det blir en slags landssorg dagen efter. Den pågår tills innan nästa match då alla VET att de vinner igen. Förhoppningarna är astronomiska.
- Vi som ska ha aktiviteter lägger aldrig en aktivitet på kvällstid när Modo hockey har hemmamatch. Igår var ett av passen på Friskis fullt dagen innan. Under gårdagen bokades det flitigt av på grund av hockeyn. Två timmar innan nersläpp var det 15 platser lediga. Min AiChi-grupp kommer att vara en måndag för då är det ingen hockey.
- Vår ortstidning och gratistidning bygger allt på hockeyn och dess spekulationer under icke-hockey säsong.
- "Om du är fd hockeyspelare, då kan du bli vad som helst". I vår stad är hockeyspelandet en merit. Ett exempel där är att Magnus Wernblom blev erbjuden ett toppjobb inom kommun för att sälja orten. Det slutade med att Magnus slutade för han ville sälja på riktigt; bilar.
- Magnus Wernblom har fått sin tröja upphissad i hockeyhallen, förlåt evenemangsarenan. Why? undrar många utifrån, det enda Magnus Wernblom vunnit är väl utvisningsligan?
- När min son spelade hockey och jag blev ansvarig för kafeterian. Då fick jag inte ändra på något koncept för "man gör som man alltid har gjort". I mitt fall har jag jobbat både inom restaurang och på kafeteria. Dessutom vet jag vad som kan sälja i en kafeteria. Egentligen fick jag inte ändra på något, men ni som känner mig........ När vi slog kassarekord på en hockeycup, ringde den ansvarige upp mig och skällde ut mig för att vi hade sålt för mycket. Tänk jag som trodde att han ville veta hur vi hade gjort för att öka försäljningen. Men nej, "vi gör som vi alltid ha gjort".
- Det är kanske dubbelt så många som spelar innebandy, jämfört med hockey. För 2-3 år sedan fick de en egen hall. Annars har de varit på i alla skoljympasalar i kommunen.
- Det nya ridhuset fick ingen cykelväg till byggnaden som ligger lite avsides. Det var några som bråkade till sig detta, och då ska ni veta att det är många som cyklar efter denna 70 väg som bla går till E4an. När det gäller hockeygymkillarna, då blev de förut hämtade med minibuss för att kunna komma sig till träningen cirka fyra kilometer bort. De på IV-programmet fick skäll för att de inte kom till skolan.
- Kvinnor i Modohockey är osynliga, om det nu inte är försäljning i bar, shop eller i matsalen. Vi hade en otroligt duktig kvinnlig marknadsförare, hon slutade. Det ryktades om att hon var rätt ensam kvinna i patriarkatet.
- I alla fall skulle det ju vara kul att gå färdigt ledarskap- och coachingprogrammet för att bli den coach som vinner hem det tredje SM-guldet till Modo hockey........ men just ja, jag har kompetensen men jag är varken man eller gammal avdankad hockeyspelare. Som gammal avdankad hockeyspelare kan du coacha i andra sporter. Vi som har varit aktiva i andra sporter, kan inte coacha i hockey för då har vi inte kompetensen. Logiskt? Ja, i Örnsköldsvik.

Tror att Modo skulle behöva använda detta ordspråk mer:
"Bra är bättres fiende"

OCH DU, jag har inte ens nämnt någonting om Foppa-guden. DET är ett kapitel för sig...


Trött

man kan vara trött för att man inte kan sova:
uppe länge,
sjuk,
sjuka barn,
snarkningar,
liv i luckan,
hund som skäller,
hund som gnäller,
andra djur som lever om,
musik,
dator,
tv,
snöskottning,
gräsklippning,
grannar,
inga grannar
med mera.

och så har vi den suspekta tröttheten:
vintertrötthet,
vårtrötthet,
hösttrötthet,
gravidtrött,
paltkoma,
depptrött,
energilös,
utmattad,
med mera

MEN jag har aldrig hört; sommartrött,
fast man då är uppe länge,
grannar klipper gräs,
det är folk uppe länge på kvällen,
det är fest hela natten,
båtar, cyklar,
mopedistligister,
man äter mycket,
förtär mer alkohol

nu är jag jobbtrött och skulle vilja vara ledig läääääääääänge.


Information

Ibland får man information som man vill ha
ibland får man information som man inte vill ha.
Så kommer informationen som man förstår att den ska komma
men när man hör den då vill man inte ha den.
Eller man får reda på saker som man vet och
när den kommer är den som ett slag i solar plexus.
Vad gör man med alla information som man vill ha och inte vill ha?
Information på gott och ont
Att ha eller inte ha, det är frågan?


Julen

att umgås och träffas är julens stora kraft.
underbart när nära och kära tar sig genom
snö och kyla för att vara tillsammans.
att sitta och summera året och
det kommande året och
komma varandra nära.
ta igen det man missat när man
varit åtskilda under året.
även om de sociala medierna fört oss närmare
kan det inte ersätta det fysiska mötet.
och också umgås under andra former
såsom spel, pyssel och pussel.
och så mat, fika och godis är
en stor källa till umgänge.
tiden står stilla.
tills nästa stora tillfälle av fysiskt möte;
sommarsemestern.


Julefrid

I år kom jag mig iväg ensam till julottan.
Tänk att jag sitter där och är dötrött,
lyssnar på prästens ord och sjunger julsånger.
Och mitt i allt detta infinner sig julefriden.


Kylan

Idag var det BARA -10 grader ute.
Allting är ju relativt.
Jämfört med att det är -30 grader
är det ju varmare.
Tänk att det är noll-gradigt ute
och sen blir det +20 grader då är det ju sommar.
Så idag när jag skulle ut med hunden
var det nära att jag varken tog mössan eller
överdragsbyxan på för det var ju ändå +20 grader
bättre än i torsdags.
Det var ju löjligt med vantar och
jag tycker att det var NÄSTAN sommar.

I alla fall har jag också tänkt mig hur jag ser ut
när jag gå ner för backen med hunden i kylan.
Småsteg, någonstans mellan myr- och tomtesteg,
småspringer jag nerför backen,
för att jag är livrädd att halka,
fast jag har skor som är omöjliga att halka i.
Helt plötsligt upptäcker jag att jag har ont i lårmuskeln,
för jag knäar och är i halvsittande ställning.
Ja, faktiskt i toalettsittande ställning.
Alltså går det att se mer fånig ut?

Kylan är mäktig, men är jag gjord för denna kyla.
Eller som Kicki skrev på fb;
vad hände med den globala uppvärmningen?


Silltips

Senapssill hör inte till min favorit, tills igår.
Eva Å, min hållaredapåallasiffror-kollega,
tipsade mig om något som var himmelskt gott.
Det är himmelskt gott och enkelt!
Eller som det står på helenas-web. nu:
Passar på buffébordet både till midsommar och jul.
Tycker den här varianten är hur god som helst
eftersom den är miladare i smaken än köpt.

1 burk senapssill (450gr)
1 ägg
1 rödlök
2 del creme fraiche (34%)
Hacka det hårdkokta, svalnade ägget, och löken.
Blanda ihop allt och njut!

Onsdagen den 22 december anno 2010

Kära dagbok! (Skriver man det när man bloggar eller blir det "kära bloggsida?)
Drömde att jag sprang inne på ett spa för att hinna till matsalen. Ett lyxigt spa som i min dröm var mer som en högstadieskola från 70-talet.
Jag hör en hund skälla långt borta.....Decibell.....det ringer på dörren.
Shit, klockan är 7:33 och det måste vara målaren.
Han blir lite förskräckt att han väckt mig. Själv är jag överlycklig ATT han väcker mig. Speeding kan jag säga. Klockan 8:15 står jag redo att gå till Komvux. Tack gode Gudrun att jag skulle dit idag, annars hade jag varit ännu senare. Och tack vidare, att Decibell sket när det är-16 grader ute.
Precis när jag ska gå ut kommer målaren och meddelar att de nog ska bila upp badrumsgolvet i lägenheten ovanför (hon låter så lycklig, han låter så glad tänker jag tyst nynnandes)
- jag tänkte på hunden, avslutar målaren.
Alltså shit nummer två kommer alltså 45 minuter efter att jag vaknat, bådar inte gott.
Minus 16 grader och ska då använda mobilen. De är inte gjorda för användas med tumvantar i skinn och ull.
Min kära make kan inte ha henne på eftermiddagen. Jag smider arga planer, tar dem med kollega EÅ, som genast är med på att vi smugglar in Decibell på kontoret efter lunch.
Vi jobbar på med all administration i projektet. Här skulle jag kunna använda alla shit-ord jag har kvar för dagen, men jag biter ihop och tänker jippi, med mycket små bokstäver.
Lunch med dator.
SEEEEEEER solen denna, året kortaste dag. Två minuter sol och jag visslar i -19 grader. Livet leker, jag ser solen!
Fika i kommunens andra snyggaste personalrum. Just nu ger de röda stora sofforna ett juligt intryck. Få jobbar, alla är liksom väntar-på-tomten-glada. Eller de kanske är glada för att de ska vara lediga.....
Tar hunden och går ner på stan i -21 grader.
Har du någonsin sett en hund utan underull gå på vägen med djävulusiskt kalla tassar. Om inte, det är mäktigt att se, för hon liksom lyfter alla tassarna från marken åt alla håll ,samtidigt som hon försöker att gå. Om det blir riktigt kallt, DÅ sätter hon sig ner.
Julstämning på Torget.
Kontoret är julstädat av kollega EZ. Jättefint!
Skickar ett julkort till hela förvaltningen och till nämnden. (Det är inte första gången jag smörar idag kan jag säga, men det finns fortfarande chans att imponera på tomten. Kanske det kan ge ETT paket i år)
Möter upp dotter och man vid dotterns jobb. ISKALLT!
Hem och skriva matlista.
Dottern börjar göra sig iordning för party.
Far på Kvantum, mycket folk. Det är DÅ det slår mig. Jag hatar (sorry, jag vet att hatar är ett starkt ord) att mathandla, men julveckan är liksom magisk; mycket folk, det bjuds på glögg, julmusik, långa köer, jag blir så glad i magen, jag älskar detta!
Väl hemma börjar jag skala potatis och koka ägg.
Dottern gör sig iordning för party.
Shit nr 3 kommer här, för just här i uppackandet av varor kommer jag på att vi har tvättstuga = sortera tvätt. Lagar mat = rester. Lite gammpotatis, några kvarglömda köttbullar och prinskorvar, lite sill, kokar några gammägg och vips har vi en jultallrik. På med julmusiken och resterna har blivit juliga!
Dottern far till sin bror för att hämta julklappar..............????
Vi äter!
Dotter kommer hem. Dottern gör sig iordning för party.
Vi åker ner på stan för att köpa presenter till julklappsleken, som är ett obligtorium på julafton.
Hamnar på Cervera och ser en lampa för halva priset. Min man säger "lägg ner, inte nu, skulle vi inte köpa till julklappsleken?" MÄN förstår inte!
Till systembolaget.
Sen till Classe i Insjön. (Underbar affär som drar alla åldrar.)
Sätter oss i bilen, -22 grader, inte så kallt säger mannen. Och jag håller med!
Hem.
Dottern gör sig iordning för party.
Vi slår in julklappar. Jag slår in sex stycken. Gubben slår in ett. Vi konstaterar att hans är orginellt.
Dottern gör sig iordning för party.
Jag börjar diska.
Dottern gör sig iordning för party och nu blir jag indragen med att göra filmstjärnelockar, där hon inte når.
Jag diskar. Jag är på FB.
Min man skjutsar dottern till förfest, det är -22 grader. Jag lovar att hämta henne om alternativet är att gå hem själv. Hon är inte klädd för -22 grader.....knappt för +22 grader.
Jag är i tvättstugan. Jag diskar färdigt. Jag bloggar.
Ska nog sova nu. Målaren kommer och avslutar i morgon.
De ska bila i lägenheten ovanför (hon låter så lycklig, han låter så glad tänker jag tyst nynnandes)
Min dotter kommer nog att vakna av oljudet. Fniss!
I morgon när jag vaknar upp, är det dan före dan............julefriden är här!
God natt, kära dagbok...............what ever!

JulstämningOmorganisation

Dessa omorganisationer.
Idag skulle jag och kollega sitta och
jobba i olika dokument.
Dokument som vi bildade förra veckan.
Idag fanns de inte.
Hur gör vi då?
Söker! Tittar igen! Söker!
Till slut tar kollega fram stora sökarordet.
Och då hittar vi dokumentet i en mapp som
HON aldrig har sett.
I samma mapp finns dokument
som kommer från annt håll.
Mystiskt?
Nej, det omorganiseras.


Tanke

Idag kom jag in i en affär och
såg en kvinna som jag träffar alldeles för sällan.
Hon är smart, glad och jag trivs med henne.
Varje gång vi ses kan vi liksom inte släppa varandra.
Vi följs ut och jag går med henne en bit på väg.

Hon stannar, vi tittar på varandra och sen säger hon:
vad jag blir glad när jag ser dig,
du ger mig så mycket energi.
att vi inte ses oftare.
Men i nästa liv ......

I nästa liv? Är det så vi ska tänka?
Det gav mig egentligen lite andrum
men också lite hemskt.
Hemskt att vi inte har tid i detta liv.
Andrum för att det kändes som vi nu får mer tid.
Tiden får utvisa om vi tar oss tiden i deta liv
eller om vi väntar till nästa


Tacksamhetssöndag

  • att jag har nära släktingar som jag kan umgås med
  • min man <3
  • kvalitetstid med min mor
  • att vi har fyra årstider
  • att jag får hjälp och stöd på mitt jobb
  • att kunna baka
  • att kunna slappna av
  • att sticka
  • att få en ettåring som kommer emot mig med sina öppna armar och bara vill vara med mig <3
  • att se sin man lysa av lycka när han får köra skoter på sin födelsedag

 


Kvalitetstid

När barnen var små och vi föräldrar jobbade, började ordet kvalitetstid dyka upp.
Det vill säga att den tiden man spenderar med varandra ska vara superbra och ha ett innehåll.
Vet idag inte om det är så att vi jagar den tiden fortfarande.
Men i helgen har jag i alla fall haft kvalitetstid........med min mor!

När jag och mamma brukar träffas, då är det i regel en lunch.
Jag kommer med andan i halsen, vi äter snabbt och sen tillbaka till jobbet. ELLER
så är det så att hon vill ha hjälp med något, jag kommer dit i 10 minuter och sen ut igen. ELLER
jag behöver gå ut med hunden, alla sover hemma, jag gör en kombination; tar mor och hund på morgonpromenad.

När hade jag sist kvalitetstid med min mor? Jo, i helgen.

Vi har verkligen umgåtts även om vi har gjort en massa saker såsom bakat, varit ute med hunden, ätit och haft kalas. Men vi har haft en lugn och lång tid att umgås på under de tre nätter och "fyra" nätter som vi har bott under samma tak. Det konstiga är att jag gjort detta med min far sedan jag flyttade från min hemstad, och jag ha alltid prisat den intensiva tid vi fått, de få gånger per år vi träffas. Men varför har jag inte gjort det med min mor. Troligen för att vi bott så när och träffats så ofta.

Den roligaste upplevelsen i helgen
(förrutom att jag blev en ettårings idol)
var nog när jag och min mor skulle gå upp till en kyrka. Vägen var oplogad och lika så trapporna till kyrkan. Jag spårade i snön med snö upp till låren. In i kyrkan kom vi. När vi sen skulle tillbaka, vet jag om en genväg. Där var det brant och mer snö. Min mor är 75 år och inser ibland sin begränsning, helst med sitt ishias-ben. Det gör ju inte jag. Hon satte sig på ändan och liksom kanade sig ner för slänten. Jag garvade och hunden var överlycklig som kunde använda mormor-matte till en slags språngbräda för att kasta sig nerför slänten. Så synen var att där satt min mor längst ner i slänten med ett berg av snö mellan benen. Då fick jag gå tillbaka och lyfta upp henne, hålla om henne och skratta med henne. När vi sen kom ner till vägen kom en traktor med slunga och sprutade ett asmoln med snö på oss.....två gånger!
En lite tur som skulle ta cirka 20 minuter inklusive granrisplockning, tog oss nästan en timme.
Men vi har ett minne för livet och
jag hade kvalitetstid med min mor!


Ai Chi

I början av 90-talet startade Mr Jun Kunno i Japan, denna form av vattenträning.
Ai Chi är långsamma, runda, enkla, meditativa rörelser i kombination med djupandning. Rörelserna flyter på i olika specifika mönster samtidigt som vi tränar både styrka och balans, med fokus på andningen och nuet.
Vattentäningen, som sker i varmvattenbassäng, hjälper dig att varva ner, öppnar upp blodflödet och gör dig avstressad. Effekten av träningen är att du sen ska kunna få energi till att klara av vardagen.

Troligen kommer jag att starta upp en grupp i februari via Sensus.
Du som bor i Örnsköldsviks kommun, håll utkik efter kommande annonsering.


Jul i Örnsköldsvik


En tidig onsdagsmorgon
från Torget till E4
på vår snö och
isfria gågata.

Vecka 50 år 2010
Att hyra lägenhet 2

En vanlig onsdag på väg till jobbet.
Så här ser vår entre ut just nu.
Vi är i alla fall glada att vi har en toalett inne
också
som är kopplad till avloppet.
Vill bara säga att på "mellanvåningen"
i trapphuset står vårt badkarBadrummet kan vara färdigt lagomt till jul.
Öch om vi då ska fira en dammfri jul
får vi nog tokstäda hela julnatten.
Visst var det så de riktiga humödrarna gjorde förr i tiden,
så att det på självaste julafton låg i migrän?
Tycker synd om min man i detta fall.


Att hyra lägenhet

När vi flyttade till denna hyreslägenhet för två år sedan, stod det en handikappanpassad duschkabin i ena badrummet. Efter ett tag togs den bort och ersattes med ett badkar. Frid och fröjd!

När vi flyttade in var jag rätt less att alltid renovera och se till att det såg bra ut samt att det var helt i huset. Så när det "dök upp två gigantiska hål i väggen (eller det är faktiskt 4 små röda pluggade hål på en typ pissgul vägg), som döljts av kabinen, var jag rätt nöjd att se dem och konstatera; jag behöver inte bry mig!

Det tog nästa två år och sen blev jag less på dem. Sade då till min man att vi skulle spackla och måla väggen, göra en fondvägg helt enkelt. Icke, svarade min man, vi gör inget utan att fråga hyresvärden. Sagt och gjort. Hyresvärden kom in och blev rakt ut sagt arg, att inte dessa hål beaktats i slutbesiktningen. Naturligtvis skulle det åtgärdas och även taket i badrum två (eller ett) skulle samtidigt få en uppfräschning. Han hade inte folk just då, men i november skulle det åtgärdas.

November kom (och nu förväntar du dig att jag ska dra sagan om skräddaren och tummen, men icke) men ingen målare. Samtidigt började det stå fyra hantverksbilar på gården och det lyftes ut avlopp. Aha, tänkte vi, det är stopp i avloppet på andra sidan. Stackarna! Det bilades så vi fick skicka iväg hunden till mor för att hon inte ska hörselskadad, hunden alltså. I alla fall förra veckan mötte jag en hantverkare (de känns igen på dessa stora hörlurar de bär på huvudet, ovanför öronen). Vad ni lever om, konstaterade jag klämkäckt. Han log och sade att snart ska vi börja i våningen ovanför er. Det tog cirka 30 min sen talade de om att nu börjar vi. Deportering av hund skedde. Men du, vi ska komma till er också, men vi säger till i god tid.

I går morse hade jag fått ett mail cirka kl 9.09 som sade Ursäkta men vi har glömt att meddela er, men kan vi börja i med ert badrum typ nu. Vad svarar man då som hyresgäst, jo givetvis ja. Så döm om min förvåning när jag kommer hem igår efter jobbet och det är två hantverkare i typ fel badrum. Och de hade tömt det. De berättade att allt skulle bytas; avlopp, handfat, toalett, överskåp, vägg skulle målas och ny matta. Vi ska faktiskt få välja matta, vi har två val. Vilket jag tycker är lysande, ju färre val dessto bättre. De poängterade också att de gärna ville göra en snygg duschhörna till oss, istället för att bära tillbaka badkaret.

Så nu sitter vi här i byggdammet efter en dags bilande i cementen. Och det enda jag undrar är:
kommer min man att hjälpa till med en riktig storstädning igen, eller kommer han att säga; tänk om hantverkarna kommer och dammar ner om tre veckor?


Vinter

I går hade jag och sonen en stor diskussion om vädret.
Alltså VEM är skapt för att leva i 15 minusgrader och blåst?
Nu säger alla att det är vinter,
men det känns inte som en bra ursäkt.
Jag vet att jag vill ha fyra årstider,
men jag vill inte leva i istiden.


Ulvöns julbord

Som alltid när vi äter julbord med Höglandssågen är det fantastiskt.
Alla år i Stensöden har varit underbara.
Nu när det är på Ulvön, är det lite mer exklusivt och vackert
I år hade jag med mig kameran.
Vi startade kl 13.30 med buss till Köpmanholmen
för att därifrån åka båten till Ulvön.
Måste säga att båt ska åkas på sommaren.
Inte i minus -10 grader, blåst och mörker.
Men när man kommer ut och ser Ulvö hotell i ljus
då är buss- och båtresan glömd.
Så här kommer lite små bilder från vår kväll,
mest interjör. Och jag har fått lov av
Magnus Malmborg, hotellchef att lägga ut bilderna på min blogg.
Så här kan man duka för 120 personer som ska äta julbord.
Vi satt alldeles vid efterrättsbordet. Det slank ner en tomte innan maten....
Pepparkakshuset var stort och jag älskade granen som de gjort.
(i hörnet på mittenbilden) Se också de fantastiska Ulvöbilderna på bilden till höger.
Här ser ni längst till vänster delar av loungen men också varmrättsbordet.
Mittenbilderna visar det kallskurna. Åt en fanstastisk hälleflundrar med kall sås. Ljuvligt!
Och mitt på bordet stod en bock.
Sillbordet till vänster och "pärpannan" i koppar
Loungen med fantastiska fåtöljer, öppen eld och vedstaplarna.
Oj, vilka är då detta?
Ja, det är vackra representanter från kontoret; Lisa o Stefan.
Och till höger har ni baren, med lysande moose och en vägg av ved.
SEN
råkade jag komma med Magnus Malmborg när han skulle visa
några de nya rummen på hotellet.
WOW!
Lamporna i korridoren var så stilrena.
Rummet har fina ord på den målade träväggen och
de har slagit upp dörrarna till badrummet.
Givetvis är utsikten över till Södra Ulvön med sundet emellan.
En lampa i reception.
En fantastisk kväll.
Och jag är så tacksam över att jag får vara med
på en sådan vacker kväll
med mycket mat och trevlig människor.
Även om det alltid inte blir raka vägen hem när vi åker med detta gäng.

tjejligans julfest årgång 22

Dagens outfit och laddad för julfest.
Förutom jag var det
Carina Carina Åsa Gun åsså...
...värdinna Marie i kvällen iförd klänning
Julfin värre!
En meddlem i ligan fattades dock i kväll.
Vi njuter(?) av äggtoddyn och sen även
janssons frestelse och dopp i grytan
Marie värdinnepresent från Gun
var älgtofflor. INTE inköpta på second hand....eller?
Var parkerade hon dem?
Jag visar upp en julklapp som jag fått en tjejligejul;
halksockar alá jul.
ÅSSÅ KOM TOMTEN!
Tyvärr var jag på toa då
men alla andra blir lika barnsliga som vanligt när tomten kommer
och deras ögon tindrar som barnaögon
I år kom tomten med TVÅ paket till de extra snälla.
Och alla fick de en bild av second hand-kaktusen
som "en gång för längesen" inköptes av Gun.
Och nu kan alla njuta av bilden som min dotter redigerat till
så att den blev jättefin.
Gladast var de nog för rimklapparna utan kaktus och
gladast var nog Wesen.
Hon fick fyra guldiga God Jul-muggar.
Nej, hon var nog inte mest lycklig,
men hon ville vara med på bild.
Det årliga pysslet var att göra äppeldryck.
Av de äpplen som inte rådjuren åt upp.
Vi började pyssla 23.10 och det gick snabbt som ögat.
För 00:15 var alla på väg hem med
en liter rykande het äppeldryck i famnen
Och nu får vi längta tills nästa år!

Gulligt

Min kära kusin skickade mig denna sida.

http://video.se.msn.com/watch/video/secret-kitten-exposed/1jjeufclr

Ibland behöver man lite gullighet i vardagen!

Att skiljas

......är att dö en smula..........

min lille son var en vecka gammal
när vi skulle ner på stan för att köpa mer kläder till honom
han låg i min famn och vi klev ut ur lägenheten
samtidigt kom grannens mamma ut
hon tittade på den lille och sade
denna gosse kommer många flickor att svärma för
men, svarade jag, han ska bo med mamma hela livet
sen bröt ett litet världskrig ut
grannens mamma skällde ut mig efter noter
hon anklagade mig för att vara egoist
det tog en stund att förklara att jag skojade
idag undrar jag inte om det jag sade var en riktig önskan från min sida
angående min älskade son

Händelsen ovan kommer jag ihåg så tydligt att det kunde ha varit igår. Men det var i början på april anno 1990. Då trodde jag verkligen inte att den dagen skulle komma, ATT han skulle flytta hemifrån. Men i min vuxna hjärna har jag förstått att den dagen kommer. Och så har jag då analyserat; WHY, är jag lite nedstämd? Min analys säger att jag har gått igenom en "skilsmässa". Jag har flyttats ifrån en person som har funnits i min närhet, som jag har bott med, som jag har bråkat med, som jag har skrattat med i 20 långa år. Vi har inte givit varandra löften, förutom vårdnadsinnehavet som förälder, men endå har vi haft en son- och morrelation i två decennier. Vi ska nu symboliskt ha klippt navelsträngen en andra gång. Nu går vi vidare och får tänka på att vår relation är fortfarande på hyfsad god fot. Och jag får stå bredvid och se min son leva i sin egen vardag på sitt eget sätt. Som mor hoppas jag, att vi föräldrar har givit honom verktyg och metoder till att kunna stå på egna ben.


Östersund

Mina roliga, trevliga svägerskor;

Ingela och Martina.

Ingela o jag var på "husmoderssemester"


Utanför Martinas jobb o utsikt från Frösön mot Östersund.
Gågata o julbollar o stora Torget.
Åsså var vi på VM i skidskytte.
Med tanke på det dåliga vattnet var vi rädd
för att det skulle bli skitskytte.
Eller skidor fram och skit därbak.
Nu var det ju en finska som vann och det var ju skit i sig.
Å det gröna är upplysta traktorer
från yttre rymde........nä skoja bara.
Detta är en eldkorg alá Östersund.
Tydligen en symbol denna stjärna
i ett hjärta med en eld som flammar.
Här är själva arenan. Och så intervjuades
Magdalena Forsberg innan tävlingen.
Här är jag i minus 18,4 grader och ute i ca 2 timmar.
Rätt kall var vi alla kan jag inflika.
Detta är dock en ypperlig "tv-soffa-sport-att-se"
Det var inte lätt när vi såg start, målgång, skjutning och varvníng
samtidigt som det visades på storbild från tv och
en speaker som pratade fyra olika språk om vart annat.
Här ser du en bild från Frösön mot Östersund.
Pappa;
det som är som en vit strimma
lite vänster från mitten
DET är den upplysta stadion.
Åsså såg vi Birger - det stora sjöodjuret.
Skoja bara, det är bara en staty.
Men det kom ett amatörförslag om att
tömma hela sjön så att den blev fri från all ohyra
och för att kunna se var Birger bor.

Fotograf-info

Oj, vilken respons det har blivit på "mina modellbilder", både här och på FB. Kul! I alla fall vill nu ALLA veta vilken fotografen är. Hon heter Jana Damröse och bor förnärvarande i Stockholm.  Både hon och hennes kollega Jonas har fått så positiv respons så de kommer att ordna en ny fotografering här i stan den 29-30 januari 2011. Om du är intresserad av att fotas, hur det går till eller vill ha mer info, då ringer du Elvira Holmbom på nr 0730-48 49 59. Det är en upplevelse! Och som du förstår, blev så kära i bilderna att vi köpte dem alla, men det var inget tvång!

Vatten

vissa saker gör man bara av farten.
vissa saker sker automatiskt.
att inte kunna använda vatten direkt ur kran är en konstig upplevelse.
har upplevt ett ulandsproblem i ett iland.
i östersund får man nu inte dricka vatten.
vattnet måste kokas i minst två minuter.
alla restauranger och cafeer hade lappar som sade;
"vi har kokat färskt vatten"
att inte kunna skölja munnen vid tandborstning
att inte slicka sig om mun när man har tvättat ansiktet
att inte spola ur termosen när den har varit fylld av kaffe.
små grejor som är så lätta att låta bli kan bli så svåra.
i alla fall tänker jag på dem som bott i flyktingläger i saharaöknen.
när de kom till sverige kunde de sätta på kranen och det kom vatten,
inte sand.
när min man träffade en man från burma undrade min man:
- vad är det mäktigaste med sverige?
- vatten, det kommer rent vatten direkt ur kranen!
jag har varit i östersund i helgen.
jag kunde inte dricka vattnet direkt ur kran.
jag överlevde för jag bor i ett iland som har alternativ
jag lever i ett land som har fred................

Modellbilder


Fundering

Om det är lag på att ha halvljus på dagen på en bil.
Hur kommer det sig att det INTE är lag på att varelser i rörelse efter väg,
SKA BÄRA REFLEX?

RSS 2.0