Åtta saker om Paris, Frankrike

  1. Otroligt grönt. Parker, träd och växter överallt. När man sen kommer ut en mil utanför Paris så är det åkrar, ängar och skogar. Positivt överraskad.
  2. Bilar. Massor med små bilar, oftast bara två dörrar. Märktes när vi kom i en jätte-Volvo. Svårt att parkera i de små rutorna, och vissa rutor gick tom upp på trottoaren ;)
  3. Trafiken. Tre blifria gator finns i Paris, tror Carina. De kör alltså överallt. De parkerar tom i rondeller, på med varningsblinkersern bara. När man sen ska på vägen från en avfart, gäller det att ha hög hastighet, annars blir man kvar på sidan. De kör också om på alla sidor och mcförare kör om även emellan filerna. Det funkar! Sen är det smidigt både med buss, tåg och metron. Vägarna korsade varandra och det var ibland som att åka karusell.
  4. Franska språket. De tror att alla förstår dem och de pratar fort och tappar också alla ändelser. När de sen ger sig på engelskan så blir det inte alltid rätt vilket vi får ha överseende med. Men när våra vänner pratar och råkar ha fel betoning, förstår de ingenting!
  5. Drycker. Janne säger att Frankrike är ett U-land när det gäller öl, de importerar mest. Men när det gäller vin är det magiska. Vi drack typ 30 kroners viner från livsmedelsaffärn till middag som var helt enkelt superbra. Däremot vill gärna parisianerna själva dricka vin för runt 100-lappen och då är det riktigt bra viner.
  6. Råvaror. Fantastiska varor som är närodlade och rikligt med smaker. Carina har läst att Frankrike är Europas största producent på grödor, det märks! De hade en affär som bara hade färska saker från grönt till kött och fisk. Läckert! När vi grillade entrecoté en kväll, måste jag säga att det var bland det godaste jag ätit och jag äter inte det hemma.
  7. Franska köket. Lite kryddat men välsmakat ändå. Små potioner, men i regel en tre-rätters för 100 kr så tom jag blev mätt. Men det beror också på råvarorna. Vet att fransmännen äter panriche, men visste inte att det var sååååå många som de åt och köpte. ALLA bar på en. På en stormarknad köpte en kvinna en påse med 10.
  8. Kultur. Att det var mycket kultur i Paris visste jag, men blev ändå tagen på sängen.Tur att vi tog en hoponhopoff-buss så vi fick en överblick. I Prag fick vi lov att stanna och titta för att se allt. Här kunde man gå och se på alla vackra hus Paris. Och alla smide som finns på alla hus. Det var så mycket att se i Paris så jag blev alldeles matt av alla intryck. Dock var jag besviken på Eiffeltornet, det är ju inte så fint och det är ju brunt! Notre Dame var dessto mäktigare och utsikten från Sacre Coeur var magisk och gratis.
  9. Golfen. I varje lite by finns en golfbana. Klimatet gör att inom en omkrets på 40 minuters bilväg kunde vi spela på tre banor som var bra. Växtligheten gör att det är grönt och fairway är som en matta. Dock är det billigare att spela i augusti för då är det lågsäsong; semestertid och värmen.
  10. Klimatet. När vi var där var det 27 grader och mulet. Bra turistväder och när solen var framme blev det 40 grader direkt. Det var klarblått och sen kom det moln, en tio-minuters-regnskur och sen sol igen. Det gick inte att läsa av vädret, förutom att när himlen blev rosa på kvällen, då blev det sol dagen efter.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0