Väderpåverkan

13 MAJ 2015 14:13

Åska – därför får du huvudvärk

Att maj kantats av oväder innebär inte bara kyla – utan för många även ont i huvudet. Enligt meteorologen Lage Larsson har huvudvärk vid åska en veteskaplig förklaring.

Åskan är på ingång och huvudvärken kommer som ett brev på posten?

I sådana tillhör du förmodligen de som påverkas av biologiskt väder, ett samlingsnamn för atmosfäriska förhållanden som lufttryck, luftfuktighet, ljus och temperatur som kan ha betydelse för vår hälsa. Att många får huvudvärk vid åska hänger ihop med att det byggs upp en fältspänning mellan marken och molnet när ett åskoväder är på ingång.

– Det bildas då ett överskott av positiva luftpartikal, så kallade positiva joner, i luften. Dessa har forskare kunnat konstatera att många människor påverkas av på ett negativt sätt. De får ont i huvudet, migrän eller liknande symtom, säger Lage Larsson mångårig meteorolog på SVT.

 Kunskapen om vädrets påverkan på kroppen, som är en kombination av flera vetenskaper som meteorologi, medicin och biologi, har emellanåt avfärdats som hokus pokus, men genom forskning vet man i dag att vädret har stor påverkan på många människor. Genom studier gjorda utomlands, inte minst i Tyskland, Storbritannien och Australien där intresset för biologiskt väder är stort, har studier visat att varierad väderlek kan ge symptom som huvudvärk, ledvärk och skörare slemhinnor.

När luften efter åskan laddats ur, exempelvis vid åska bildas i stället negativa joner i luften som i sin tur kan ha en positiv inverkan på många. Det är därför många upplever att de känner sig "lätta i huvudet" när ovädret svept förbi, menar Lage Larsson.

Finns det något man kan göra om man är en person som drabbas av huvudvärk vid åska?

– Tyvärr går det inte att göra så mycket. Det finns inga mediciner mot åska och det hjälper heller inte att hålla sig inomhus vilket man kan göra om man är känslig mot pollen. Ett råd är att inte planera in så mycket aktiviteter om man vet att åskan på ingång, säger Lage Larsson.

 
Källa: http://www.expressen.se/halsoliv/halsa/aska--darfor-far-du-huvudvark/

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0