Äntligen rätt rön

typ 1999 när jag körde med Rattfylleritipsbilen,sade alltid Inger Ellström, att det är bättre att äta vindruvor med skal på,för det är det man är ute efter i vinet. Nu har äntligen de rönen kommit fram i bruset av alkoholförsäljnningssiffror.

Nej, vindrickande är inte ett bra sätt att gå ner i vikt

Hälsoeffekterna av att dricka rödvin är sedan länge omdebatterade. Viss forskning pekar på att måttlig konsumtion av rödvin kan minska risken för exempelvis hjärt-kärlsjukdomar och alzheimers. Annan forskning visar samtidigt att även små mängder vin kan öka risken för cancer och andra allvarliga sjukdomar.

Det senaste inlägget i den här debatten är en amerikansk studie utförd vid Oregon State University som pekar ut rödvinets positiva effekt för att förbränna fett. Studien har fått spridning i internationella medier som Daily Mail, Russia Today och International Business Times med rubriker om att rödvin kan hjälpa dig att gå ner i vikt. Men är det verkligen bra att rekommendera rödvin för att gå ned i vikt?

► Labbtest visar: Dyra krämer sämre än de billiga som finns på Ica

Vid en närmare läsning av studiens resultat visar sig nämligen en annan tolkning. Det man faktiskt funnit är att antioxidanten ellagsyra, som bland annat återfinns i röda vindruvor, hjälper kroppen att begränsa tillväxten av fettceller, hindrar bildandet av nya fettceller och ökar ämnesomsättningen av fettsyror i levern.

Biokemisten Neil Shay som ansvarat för studien är tydlig med att även om ellagsyra alltså kan hjälpa levern att bränna fett så är det inte frågan om en mirakelkur för viktnedgång.

– Vi hittade inte och förväntade oss inte heller att dessa ämnen skulle förbättra kroppsvikten, säger han på universitetets hemsida.

 © TT Experter rekommenderar inte rödvinsdrickande som bantningsmetod.

Ellagsyra verkar alltså kunna hjälpa kroppen att förbränna fett i levern och på så vis kunna avhjälpa en följdsjukdom av fetma men det finns ännu inga tecken på att ämnet skulle hjälpa dig att gå ner i vikt.

 Experterna synar hårbluffen: "Det är en omöjlighet" 

Neil Shay påpekar också i universitetets pressrelease att ellagsyran i röda vindruvor går att tillgodogöra sig lika bra genom att exempelvis äta vindruvor eller dricka druvjuice snarare än att dricka vin. Att därför rekommendera alkohol som kan ha stora skadliga konsekvenser är något som experter vänder sig emot.

– Ingen tycker att det är bra att rekommendera alkohol eftersom det är så kaloririkt och skadligt för hälsan på andra sätt, säger Stephan Rössner professor emeritus på Karolinska Institutet,

Även Dag Thelle, professor i epidemologi på Sahlgrenska Universitetssjukhuset som forskat på hur kost och alkohol påverkar hälsan, är tveksam till att ge rådet att dricka vin för att förbränna fett.

– Det går ur folkhälsosynpunkt inte att rekommendera alkohol för att förbränna fett. Jag tror inte att överviktsproblemet vi har beror på att vi dricker för lite vin, säger han.

Chiafrön är överskattade: Därför är dessa tre råvaror bättre och billigare

Att antioxidanter som ellagsyra kan ha en positiv effekt på hälsan utesluter Dag Thelle dock inte. Men han menar samtidigt att det, trots omfattande forskning, är osäkert vilken effekt det faktiskt har. Att dricka vin eller köpa antioxidanter för att förbättra hälsan är därför inget han rekommenderar utan snarare bör man söka sig till nyttigare källor som exempelvis blåbär.

– Man kan äta frukt och bär, det skadar inte, säger han.

 
Källa:
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0