Helgens efterrättstips
Gjorden den själv i helgen som var. Lite succé blev det bland kollegorna
Lakrits-och chokladfudgekladdkaka med hjortrongrädde, 12 bitar
Gjort av Linn Lindgren från Stockholm o är ett av bidragen i finalen Kladdkakeracet 2013.
Kladdkaka
150 g smör
2 dl strösocker
¾ dl kakao
¾ msk lakritspulver (jag köpte på Matstudion)
2 ägg
2 dl vetemjöl
Chokladfudge
1 ½ dl vispgrädde
1 msk lakritspulver
150 g mörk choklad
1 dl strösocker
¾ dl sirap
50 g smör
Hjortrongrädde
1½ dl vispgrädde
1 dl hjortronsylt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull, låt svalna något. Rör ner socker kakao och lakritspulver. Tillsätt ägg och mjöl och rör till en jämn smet.
Häll smeten i en smord bröad form, ca 24 cm i diameter.
Grädda kakan i mitten av ugnen ca 15 min.
Låt kallna.
Gör under tiden fudgen.
Rör ut lakritspulvret i ½ dl grädde. Hacka chokladen grovt. Koka upp grädde, socker, sirap, choklad och smör. Låt koka under omrörning 5-7 minuter. Tillsätt lakritsgrädden. Häll chokladfudgen över kakan och ställ den i kylen tills fudgen stelnat. Vispa grädden och rör ner hjortronsylt. Servera kakan med hjortrongrädden.
Låter gott! Jag snodde den till min hemsida Källa Din blogg. Pusspåre