Älska en person .........länge

Hemlighet till ett långt äktenskap

Vi vill alla ha receptet på ett långt och lyckligt äktenskap. Men finns det ett recept? Enligt statistiska centralbyrån slutar ungefär 20 000 äktenskap i Sverige med skilsmässa varje år.

I dag är det vanligt att människor skiljer sig efter bara ett par år som gifta. Under 2011 hade hälften av alla som skilde sig varit gifta i högst åtta år. Hur håller man egentligen passionen och kärleken vid liv år efter år? Bevisligen finns det par som lyckas vara gifta i flera decennier.
– När jag frågar par vad det är som saknas i deras relation säger de ofta att kärleken slocknat. Det är vanligt att man har svårt att prata med varandra, grälar mycket och att man inte har tid för varandra på grund av att jobb och barn tar upp tiden, säger psykologen Alf B Svensson till Junia.se.

Han menar att det är viktigt att vårda ett äktenskap och inse att man måste jobba på att hålla kärleken levande.
– Man får inte vara egocentrisk. Ta reda på vad din partner har för behov och se till att fylla de behoven, säger han vidare.

Att kompromissa, dela intressen (åtminstone ett), lösa bråk och sprida glädje är det som kommer upp när Readers Digest läsare får tipsa om vad som ger ett långt och lyckligt äktenskap.
– Var passionerad, stötta och acceptera den andres privatliv. För oss är det viktigt att få vara en egen person, säger Julie som varit gift med Mark i över femton år.

– Vi reste mycket utan våra barn och vi kände att det gjorde all skillnad i världen. Vi hade vänner som dömde oss för att vi lämnade våra barn så ofta. De är skilda idag, säger Becky som varit gift med Jay i 26 år.

– Om du hoppar på tåget kommer ni båda under årens lopp mogna och växa som personer. Under dessa perioder måste ni växa med varandra så att du inte en dag vaknar upp och inser att du inte alls känner personen som du gifte dig med, säger Ann som varit gift med Dean i 25 år.

– Båda måste göra fina saker för varandra, istället för att bråka om "jag då?" Då ger och får båda. En win-win situation, säger Dave som varit gift med Rose i 32 år.

– Hitta alltid något att skratta åt. Skratta tillsammans. Tuffa tider kommer och tragedier händer i alla familjer. Saker kommer att gå fel. Men om ni hittar sätt att skratta åt det får ni ett särskilt band er emellan, säger Dawn som varit gift med Tony i 32 år.

Bläddra vidare för 15 tips på hur du håller kärleken vid liv... läs mer på : http://livsstil.se.msn.com/hemma/hemligheten-till-ett-l%c3%a5ngt-%c3%a4ktenskap


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0