Coacha dig själv

VAD BETYDER ASSA? Assa står för associerad. I praktiken innebär det att man förstärker positiva känslor, exemplevis att man klappar sig själv på axeln när man gjort någonting bra.
VAD BETYDER DISSA? Dissa står för dissocierad. I praktiken betyder det att man inte ska gräva ner sig i sina misstag och älta, utan gå vidare.
 
Lyckocoachen Susannes Petterssons 8 bästa assaknep:
1. Skratta åt misstagen
Om du gjort ett misstag: Stanna upp direkt och titta på det utifrån. Försök att se det i ett större perspektiv och ignorera det, skratta åt det. Gör ett avslut.
2. Kom ihåg det positiva
Gräv inte ner dig i misstag eller kritik. Tänk på allt det positiva med dig själv. Låt inte den enstaka procenten av kritik eller motgång överskugga de nittionio procenten av komplimanger och positiva upplevelser.
3. Våga må bra
Se till att leva det liv du själv vill leva, inte det någon annan vill att du ska leva. Alla blir påverkade utifrån för vad som anses bra och lyckat, men sätt upp dina egna mål och våga leva det liv som du mår bäst av.
4. Beröm dig själv
Bestäm själv när du är bra. Många människor tror att de bara är bra om de får beröm av någon annan. Det är olyckligt! Du behöver lära dig att berömma dig själv, att assa dig själv och ha fokus på det. Får du dessutom yttre feedback av någon annan är det bara en bonus.
5. Vad ger dig energi?
Gör mycket av det som ger dig energi. Ta bort det som stjäl energi. Det kan gälla människor, aktiviteter eller arbetsuppgifter. Gör så att det blir lätt att andas.
6. Beröm andra
Ge andra människor komplimanger. Om du berömmer andra får de god energi, och det gynnar även dig - energi föder energi.
7. Gör high five
Förstärk positiva känslor, stanna i dem. Uttryck positiva känslor fysiskt, knyt näven, gör high five, slå på benen, skratta högt.
8. Reflektera
Stanna upp i vardagen och reflektera och njut. Beröm dig själv för dina goda egenskaper. Heja mig!

Coacha dig själv till bättre självkänsla och ett härligare liv.

Lär dig assa och dissa! 

Du får hundra komplimanger och en kritisk kommentar. Vilken minns du? De flesta människor har en tendens att stanna för länge i motgångar och missa att njuta när det går bra. Men genom att lära dig att assa och dissa kan du själv styra din positiva och negativa energi.

- När man assar är man associerad, man är i en situation med alla sina sinnen. Och när man dissar är man dissocierad och betraktar någonting utifrån, precis som när du observerar utan känslor, säger Susanne Pettersson.

Hon är coach och idrottspsykologisk rådgivare och har skrivit böckerna "Ta fram kraften inom dig", som handlar om att prestera bra, och "Bryt ihop och kom igen" som handlar om att hantera motgångar.

Att assa och dissa handlar om att förstärka känslorna när du gjort något bra, och att snabbt lägga negativa upplevelser bakom dig och gå vidare.

- Om du är nöjd med någonting är det väldigt bra om du går in och förstärker det. Till exempel inom idrotten, då man höjer näven i luften eller berömmer sig själv. Hjärnan fungerar så att den bättre kommer ihåg det till nästa gång, varenda cell i kroppen kommer ihåg det, säger Susanne Pettersson.

Det sitter nämligen ett litet centra i hjärnan som heter amygdala, som lagrar känslor. Om en människa associerar något som är positivt eller berömmer sig själv, så lägger det sig i känslocentrat. Och då kommer hjärnan ihåg det till nästa gång.

- Men de flesta människor gör tvärtom. När det händer någonting dåligt så blir man så otroligt förbannad och så lagras det i amygdala och så drar det ner stämningen. Så slår man på sig själv i stället, säger Susanne Pettersson.

Men lurar man inte sig själv då, om man inte tillåter sig att vara ledsen utan bara ignorerar sådana känslor?

- Jo, visst man får lov att vara ledsen och uttrycka känslor. Men man får inte stanna i det för länge. De flesta gör det felet, säger hon.

Att dissociera handlar alltså om att gå vidare och att få perspektiv.

- Gå inte och gräm dig, det drar ner hela ditt tillstånd. Lär dig istället att assa och dissa och ge dig själv bättre energi, säger hon.

Av Michaela Möller 2012-10-15
[email protected]

   
Annons:

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0