Tillbaka till urfolket

Norrbotten får besök av nätverk med visa kvinnor BODEN. 

En global rörelse med tretton visa kvinnor från naturfolken ska hjälpa jorden överleva. Sommaren 2012 dyker de upp i Norrbotten.

- Vi delar med oss av vår kunskap, säger samen Laila Spik, Gällivare.

 
Fakta ➤ Historien om de 13 ursprungsfolkens "grandmothers" från hela världen startade 2004. Under många år hade en andlig ledare som heter Jyoti burit på en vision av en cirkel med inhemska grandmothers. Hon berättade sedan om visionen när hon var på väg till Afrika för att möta en afrikansk shaman och en medicinkvinna som bar på samma vision. Efter att återvänt hem skickade Jyoti och hennes medarbetare Ann Lagerkrantz ut inbjudningar till 16 ursprungsfolkskvinnor i hela världen för att gå med dem i en samling. De tretton som svarade hade samma visioner, att deras uråldriga kunskaper behövdes för överlevnaden av de kommande generationerna. Vid första mötet upptäckte de äldre visa kvinnorna, shamanerna och medicinkvinnorna att de trots olika språk och kulturer delade ett gemensamt mål. Det ledde till bildandet av International Council av de tretton ursprungsfolkens "grandmothers". De beslöt också att utföra sitt uppdrag globalt genom besök i varje av deras hemländer. 2013 är det Sverige och Norrbottens tur att få besök av kvinnorna.

Hon kom med i det internationella nätverket med de tretton visa kvinnorna från flera naturfolk 2010. Under måndagen bilade hon från hemorten för att träffa arbetsgruppen från Auroras ring i Boden. Målet är att dra upp planerna inför besöket av ursprungsfolkens "grandmothers" i Sverige 2013.

- Kvinnorna kommer i mitten av juli till Jokkmokk och Gällivare där det blir både slutna och offentliga möten , säger Mina Kramvik, den europeiska koordinatorn.

"Grandmothers" eller de äldre visa kvinnorna från bland annat USA, Canada, Tibet, Amerika, Brasilien ska visa på ett nytt sätt att leva som kommer att föra planeten tillbaka i balans innan de är försent. Det handlar om att gå tillbaka till de jorden-baserade traditionerna för att kunna göra förändringarna som krävs för vår överlevnad. Det var en ung svensk grabb som besökte gruppen som undrade varför de inte hade med någon same.

- De visste inte vad det var eller att samer var vita människor. Samerna är väl skandinaviens indianer, säger Mina Kramvik.

Kunskaper som behövs
Gällivarebon och den samiska kulturarbetaren Laila Spik tvekade inte att gå med när hon blev tillfrågad. I gruppen har hon sällskap av shamaner och medicinmänniskor. Laila Spik anser att samernas uråldriga kunskaper behövs för överlevnaden av kommande generationer.

- Jag tycker det är viktigt att kunna visa att det finns ett annat sätt att se på kunskapsöverföring i Norden och Sverige.

- Det är många som inte vet vad vi plockar i naturen för att äta och må bra eller överleva och medicinera. Jag jobbar själv med mat och växter och det är vad världen ropar efter. Jag har också vuxit upp i en traditionell familj som sett till att bevara de gamla kunskaperna som våra kommande generationer behöver, säger Laila Spik.

Av Lena Leffler [email protected] 0920-36232

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0