Skolan tittar in i annan verksamhet......

Tufft matteprojekt sneglar på idrotten

2012-01-24
2012-02-09

- Det vi erbjuder är blod, svett och tårar.
Det säger Gunnar Sjöberg, universitetslektor vid Umeå universitet, om Umematte, ett anorlunda matematikprojekt som han är med och driver i Umeå.

Under två timmar en eftermiddag i veckan får studiemotiverade elever i årskurs sex och nio, som har svårt för matte, hjälp att förbättra sina kunskaper. Grunden för Umematte ska bygga på forskning och beprövande erfarenhet. Lärarna träffas regelbundet, läser och diskuterar forskning för att se vad som kan användas inom Umematte-gruppen.
– Lärare läser allmänt för lite forskningstexter, jag tror man behöver tvingas till det. Jag jobbar även själv som lärare, och jag har aldrig haft så bra fortbildning under tjugofem år. I Umematte kommer vi ifrån alla vanliga vittnesmål som man annars alltid får höra som lärare; ”så här gjorde jag”. Vi behöver inte pinka in revir. Det intressanta är att vi nu många gånger testat en utbildningsmetod som ingen av oss från börjat förespråkat, säger Gunnar Sjöberg.

En stor utmaning med projektet är att många av eleverna i gruppen kommer med dålig självkänsla. För att hjälpa dem tänka annorlunda har Sjöberg och kollegorna bland annat hämtat hjälp från idrottspsykologi.
– Eleverna pratar ofta om att de är dåliga och att de inte kommer att kunna lära sig.  Har man den inställningen spelar det ingen roll vad man lär ut, inte när eleven har teflon-hud. Inom idrottspsykologin har man kommit långt med att lyfta idrottaren. I gruppen tar vi upp att en duktig höjdhoppare behöver göra tre tusen hopp innan han eller hon lyckas. Mycket inom idrotten går att appliceras på matematik, och inom undervisning över huvud taget. Det gäller att förstå att man behöver jobba hårt för att nå ett mål, säger Sjöberg.

Det är där blod, svett och tårar kommer in i Umematte. Och hittills har resultatet varit över förväntan.
- Vi måste fram attityden att lärandet handlar om hårt arbete. I dag ska allt vara roligt hela tiden. Jag håller inte med om det, säger Sjöberg.

Anders Dahlbom
[email protected]

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0