Ännu en artikel

Fick en förfrågan,
om jag kunde ställa upp på en intervju angående lärling,
nu när eleverna från Strömbäcks folkhögskola "är på vift i Foppaland".
Givetvis!
Måste säga att jag hade en mycket trevlig stund med Johanna.
Tack för det!


Lärlingsprojekt för vuxna ska ge chans till jobb

Ulrika Engfors Holmbom arbetar med det nya lärlingsprojektet.

 

 

ÖRNSKÖLDSVIK
Kommunen har antagit ett nytt projekt från Skolverket som ska öka antalet arbetstillfällen. Det handlar om en lärlingsutbildning på gymnasial nivå för vuxna som vill kunna arbeta i en bransch de inte utbildade sig för under gymnasiet.

För ett år sedan skickade Skolverket ut en förfrågan till landets kommuner om de var intresserade av deras nya lärlingsprojekt för vuxna. Örnsköldsviks kommun var en av dem som svarade och skickade in sin ansökan i april.

- Vi funderade på vad som var viktigt och att det här lät som en bra idé i och med att gymnasieskolorna har lärlingsutbildningar, säger Ulrika Engfors Holmbom, studie- och yrkesvägledare vid Komvux.

Till det nya projektet kan antingen företag eller privatperson anmäla sitt intresse. Privatpersoner kan ansöka efter en lärlingsplats inom den bransch de är intresserade av, medan företagen kan anmäla att de söker ny arbetskraft som sedan kan leda till anställning.

- Om företaget vill ha en lärling ska det också finnas en jobbmöjlighet. Företaget måste ha ett behov, säger Ulrika Engfors Holmbom.

Lärlingsutbildningen innehåller både praktik och teoretiska ämnen. Upplägget skräddarsys för både lärling och företag, men det gäller att tillgångarna finns i kommunen för att lärlingen ska få utbildningen som denne önskar sig.

- Om vi får in en lärling måste vi kolla om det finns några gymnasiekurser i det yrket personen är intresserad av. Vi måste också ha lärare med behörighet och ett företag med utbildad handledare som kan ta hand om lärlingen under de praktiska momenten, förklarar Ulrika Engfors Holmbom.

Projektet förväntas växa som möjlig utbildning i kommunen, och man hoppas att allt fler ska nappa på idén. Syftet är inte att konkurrera med kommunens gymnasium, utan ge vuxna en chans att få en grundläggande yrkesutbildning samt ökad erfarenhet i arbetslivet. Projektet är visserligen nystartat i kommunen, men Ulrika Engfors Holmbom är positiv.

- Det känns lite som Bambi på hal is ibland, och man lär sig något nytt varje dag. Men det här är väldigt roligt, säger hon.
-
-

/JOHANNA DYRÉN
Journalistlinjen år 2

Short URL: http://strombacksfolkhogskola.se/journalist/?p=1330


Kommentarer
Postat av: Johanna

Tack för att jag fick komma och prata med dig! Det var bara trevligt :)

2012-03-03 @ 14:30:58

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0