- 3 skivor vitt bröd (gärna surdeg)
- 1 msk olja
- flingsalt
- 500 g frysta, tinade räkor med skal
- 500 g färsk grön sparris
- 1 stor gul lök
- 1 msk smör
- 0,8dl vitt matlagningsvin
- 8 dl vatten
- 3 msk konc kycklingfond
- 2 dl crème fraiche
- 2 msk färskpressad citronjuice
- 1 msk finriven pepparrot
- 1 krm peppar
- 1 tsk salt
Gör så här
Sätt ugnen på 200°C.
- Skär brödet i 1–2 cm stora tärningar. Blanda med olja på en plåt. Strö över lite flingsalt. Ställ mitt i ugnen och rosta 10-15 minuter. Rör om några gånger under tiden så att de blir jämnt rostade. Gör resten under tiden.
- Skala räkorna.
- Bryt av och släng den nedre torra delen på sparrisen. Skär resten i mindre bitar, spara några sparristoppar till garnering och koka dem separat i lättsaltat vatten.
- Skala och finhacka löken. Fräs i smör i en stor kastrull. Tillsätt sparrisbitar, vin, vatten, fond och hälften av crème fraichen. Låt koka under lock tills sparrisen är mjuk ca 10 minuter.
- Mixa till en slät soppa med stavmixer eller i matberedare. Tillsätt citronjuice, salt och peppar.
- Toppa soppan med sparristoppar, räkor, riven pepparrot, krutonger och en klick crème fraiche.
För alla
Gör glutenfri: välj glutenfritt specialbröd.
Gör laktosfri: använd laktosfri crème fraiche och matfett. Kontrollera innehållet i fond och bröd.
Gör mjölkproteinfri: byt crème fraiche mot mjölkfritt, t ex Sour supreme eller Yosa Havre fraiche och mjölkfritt matfett. Kontrollera innehållet i fond och bröd.
Gör äggfri: kontrollera innehållet i fond och bröd.