Tänkvärda ord av en stor man

Steve Jobs. Foto: Robert Galbraith

Jobs: Döden är livets största uppfinning

För sex år sedan talade Steve Jobs om döden under en föreläsning på Stanford University i USA.
Då hade han redan fått diagnosen bukspottskörtelcancer - och kämpade för att överleva.
Ändå menade Apple-legenden att döden är livets bästa uppfinning.
- Det är det viktigaste verktyget jag någonsin har stött på för att hjälpa mig göra de stora valen i livet, sade han.
2004 konstaterade läkarna att Jobs hade den ovanliga – men svårbehandlade – sjukdomen bukspottskörtelcancer. När Apple:s vd året därpå talade till studenterna vid Stanford University menade han att döden hade hjälpt honom att orientera sig i livet.
– Nästan allting – alla förväntningar från utomstående – all stolthet, all rädsla för att skämma ut sig eller att misslyckas – de sakerna bleknar när man står ansikte mot ansikte med döden, och lämnar bara kvar det som är verkligt viktigt, sade Jobs enligt BBC och fortsatte:
– Att komma ihåg att man kommer att dö är det bästa sättet jag vet att undvika att hamna i fällan att tänka att man har något att förlora. Man är redan naken.
"Livets bästa uppfinning"

Han betonade vikten av att följa sitt hjärta, och sade att allas tid är begränsad.
– Slösa den inte genom att leva någon annans liv. Fastna inte i dogmer – vilket är att leva med resultatet av andra människors tankar. Låt inte oljudet från andra människor åsikter överrösta din egen inre röst.
Apple-grundaren menade att ingen vill dö, inte ens de som vill komma till himlen, och fortsatte:
– Ändå är döden destinationen som vi alla delar. Ingen har någonsin undflytt den. Och det är som det ska, eftersom döden sannolikt är livets allra bästa uppfinning. Det är livets förändringsverktyg. Det rensar ut det gamla för att skapa rum för det nya.
"Älska det du gör"

Han talade om glädjen i att göra ett bra jobb, som man älskar och tror på.
– Ditt jobb kommer att fylla en stor del av ditt liv och det enda sättet att bli helt nöjd, är att göra vad du tror är ett fantastiskt jobb. Och det enda sättet att göra ett fantastiskt jobb är att älska det du gör, sade han och fortsatte:
– Som med alla saker som har med hjärtat att gör kommer du att veta när du hittar det. Och precis som alla bra relationer kommer det att bli bättre och bättre allt eftersom åren går. Så fortsätt leta och slå dig inte till ro.

  Av Marit Sundberg
[email protected]

 Publicerat 06 okt 2011 21:45, Uppdaterad 06 okt 2011 22:40


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0