Myter om långt liv

LEVER INTE LÄNGRE. Gifta par lever inte längre - snarare gifta män. För kvinnor har inga större hälsofördelar, om några alls, visar världens längsta livsstilsstudie. Foto: Thinkstock

Myterna som inte förlänger livet

Du behöver inte alls vara sorglös, supersocial och gift för att leva friskt och länge. I världens längsta ­livsstilsstudie har man följt över 1 500 personer under 90 år för att se vilka faktorer som är avgörande för ett långt liv. 
Här är tre myter som kunde avlivas.


 

 

Socialt liv är ­hälsosamt

Sant: Vi ser sällskaplighet som en ­eftersträvansvärd egenskap, men här är goda nyheter för föräldrar till blyga barn och för vuxna som har dåligt samvete över att de inte tar sig ut mer: Sällskaplighet, rent generellt, är inte så hälsofrämjande som man trott.
Visst har det sina fördelar att vara social. Men studien visar att utåtriktade personer tenderar att bete sig mer hälsovådligt. Bland annat har de större benägenhet att röka och dricka alkohol och har ofta mindre stabila yrkesförhållanden. Många av de mer introverta deltagarna i studien hade tryggare arbeten och långvarigare vänskapsförhållanden, något som är värdefullt för hälsan. Alltså, om du tillhör dem som gillar att vara hemma och ta det lugnt allt som oftast kan du med gott samvete fortsätta med det.

Skratt förlänger livet

Sant: Det sägs att ett gott skratt förlänger livet, men lever den gladlynta optimisten längst? Nej, det är samvetsgranna personer som klarar sig bäst. Är du uthållig, välorganiserad, detaljinriktad och förståndig är det läge att gratulera. Du tenderar nämligen att göra mer för att bevara din hälsa, och hittar ­dessutom vägar till bättre ­arbetsförhållanden, ­äktenskap och vänskapsförhållanden, än den som är sådär charmigt och härligt sorglös.

Gifta lever längre

Sant: Att betrakta äktenskapet som något ­nödvändigt för ett långt liv är en grov för­enkling. Det är nämligen inte gifta personer som lever längre - snarare gifta män. Kvinnor har faktiskt inte några större hälsofördelar av att vara gifta, om ens några alls, visar studien.
Är du en ensamstående kvinna behöver du inte försöka följa det missvisande rådet om att gifta dig, eller gifta om dig, för att förbättra din hälsa. Det kan vara precis lika ­hälsosamt att leva ensam som att vara gift, särskilt om du varit kontinuerligt ensam­stående och har släkt och nära vänner.

 

Av Karin Persson 
[email protected]


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0